Week #2 beeldende kunst – land art

5 jan 2024 | Begin de week met kunst

Intro  
In 1971 is er in Flevoland een heel bijzonder landschap gemaakt door kunstenaar Robert Morris. Dit landschap is een kunstwerk en is wel 71 meter in diameter!  Dit landschap bestaat uit twee cirkelvormige heuvels die gemaakt zijn van aarde en gras. Bezoekers mogen het kunstwerk betreden. Uit de buitenste ring zijn twee V-vormige happen genomen. In de binnenste ring zijn nog eens drie andere openingen te zien. Deze liggen in lijn met de openingen in de buitenste cirkel.  

Vraag  

De titel van het kunstwerk is ‘observatorium’, ook wel een plek waar je astronomische (sterrenkundige) waarnemingen kan doen.  

Bekijk de video en beantwoord voor jezelf de vraag: wat zou je via dit kunstwerk kunnen zien? 

Antwoord 
Het kunstwerk ‘observatorium’ heeft als speciale functie dat men op twee momenten in het jaar de zonnewende kan waarnemen. 

De aarde draait in een baan om de zon, maar de aarde draait ook om zijn eigen as. Daardoor veranderd de positie van de aarde in het jaar. Dit voelen wij mensen niet maar dit kunnen wij wel waarnemen omdat het in de zomer langer licht is en het in de winter eerder donker wordt. Er zijn twee momenten in het jaar dat de aarde op zijn maximale kantel punt komt. Dat moment noemen we de zonnewende.  

De zon komt op de langste dag van het jaar (21 juni) en op de kortste dag van het jaar (21 december) precies op tussen een van de twee V-vormige openingen in de cirkel. Als je in de binnenste cirkel staat kan je dit waarnemen. Dit kunstwerk maakt dus deze hele grote gebeurtenis zichtbaar. 

Extra informatie 
Ver terug in de tijd, voordat er kalenders en klokken bestonden, bepaalde men al de dag van de zonnewende. Men zagen namelijk elke dag de zon in het oosten opkomen en weer ondergaan in westen. Het viel de mensen toen ook al op dat dit punt op de horizon steeds wat verschoof in het jaar. Doormiddel van bijvoorbeeld bouwwerken zoals Stonehenge in Engeland bepaalde culturen over de hele wereld de verandering in de tijd.  

Het kunstwerk in de video is dus een moderne versie van een eeuwenoude methode.