Week #16 muziek – popmuziek

14 apr 2023 | Begin de week met kunst

Bekijk het filmpje hier.

Intro
Luister naar het begin van deze muziek. Het begint met slagwerk, daarna (op 0:11) komt er een instrument bij dat steeds hetzelfde speelt. Op 0:30 begint de zanger.
Het gaat om het tweede instrument dat je hoort, een oude voorloper van de synthesizer. Die speelt een korte en ritmische melodie, een riff. Luister nog eens vanaf het begin tot 0:30 en let op die riff.

Vraag
Luister nu wat langer. Kun je horen dat de riff steeds herhaald wordt?

Antwoord & informatie
De riff is er bij het refrein (1:10) even niet, maar direct daarna begint hij weer. Soms spelen er andere instrumenten doorheen en de zanger blijf je ook horen, maar als je geconcentreerd luistert hoor je de riff steeds weer terug komen.
De muziekstijl die je hoort is funk, daar hoort een sterke en ritmische beat bij; je kunt er bijna niet stil bij blijven zitten! Dit nummer uit 1972 is geschreven en gezongen door Stevie Wonder.

De riff wordt dus steeds herhaald (in het hele nummer 46 keer!). Wat vind jij: zijn die herhalingen saai of juist niet bij muziek die bedoeld is om op te dansen? Ken jij andere muziek waarin je steeds hetzelfde hoort?