Week #12 – beeldende kunst – buitenkunst

17 mrt 2023 | Begin de week met kunst

Intro
Kijk eens goed naar deze foto, naar de vlakken en kleuren, de wanden en het ‘dak’. Als je goed kijkt zie je dat er een trap is, je kunt erin.

Vraag
Wat denk je dat voor een gebouw is? Wat zou je zien als je erin bent? Zou je er kunnen wonen of werken, sporten of misschien iets eten of drinken? Waarom wel of niet?

Antwoord & informatie
Als je in Delfzijl richting de dijk loopt of rijd, dan is een bijzonder kunstwerk van roodbruin staal niet te missen. Op drie poten staat een soort kubus, waarvan een van de wanden lijkt losgewaaid. Stroken staal zijn een soort vliegend dak.
Via een loopbrug kom je erin en merk je dat vloeren en wanden niet haaks op elkaar staan, alles staat scheef! Dat is niet voor niets: de Oostenrijkse architectengroep Coop Himmelb(l)au wil er verwarring en onzekerheid mee uitdrukken. De stijl waarin deze architecten werken heet deconstructivisme, een bouwstijl die eind jaren ’80 ontstond. Dit kunstwerk, met de naam Videoclip folly (1990) is daar een duidelijk voorbeeld van: alles is schots en scheef en ziet er chaotisch en gefragmenteerd uit.

Foto: David Woltinge