Week #11 Theater: Wit Konijn Rood Konijn

14 mrt 2021 | Begin de week met kunst

Intro:

De theaters over de hele wereld zijn al een jaar dicht voor het grote publiek vanwege het coronavirus. Dit is voor veel mensen erg, omdat de mensen en organisaties die theater maken hierdoor geen werk hebben en ook niemand kan komen kijken.

Om mensen er aan te herinneren dat de theaters al zo lang dicht zijn is er op zaterdag 13 maart 2021 in 30 landen een voorstelling gespeeld in lege theaterzalen die te zien was via een live-stream. Deze voorstelling heet Wit Konijn Rood Konijn en is ongeveer tien jaar geleden geschreven door de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour.

 

Vraag:

Kun je aan de titel van een voorstelling of kunstwerk weten waar het over gaat?

Denk jij dat voorstellingen altijd verrassend kunnen zijn?

 

Antwoord/info:

Het bijzondere aan deze voorstelling is dat het door één acteur wordt gespeeld, en deze zich niet kan voorbereiden. De acteur krijgt de tekst voor de voorstelling pas op het moment dat de voorstelling begint, terwijl ze normaalgesproken weken de tijd hebben om hierop te oefenen. Het is dus voor iedereen een verrassing wat er tijdens de voorstelling gaat gebeuren.

Deze voorstelling is dus een soort geheim, hoewel het al duizenden keren is opgevoerd. De acteurs die de voorstelling een keer hebben gespeeld mogen het vervolgens ook nooit meer spelen en mogen niet doorvertellen waar het over gaat.