week #10 Beeldende Kunst: een schilderij met 12 kanten

7 mrt 2021 | Begin de week met kunst

intro:

Bekijk in duo’s het kunstwerk, en de omgeving. Stel vragen aan elkaar: wat zie? noem alles op. waar staat het kunstwerk denk je? waar zou het over kunnen gaan? denk je dat het vast staat of kan het bewegen?

Deel nu de antwoorden van de tweetallen  in de kring en vervolg het gesprek met gebruik van de vragen en info hieronder:

vraag:

Moet een schilderij altijd aan de muur hangen?

Is kunst altijd voor altijd?

antwoord/info:

Dit kunstwerk heet ‘oevers’ en is gemaakt door Tobias Lengkeek. Het staat in het ‘schreiershuisje’ op de kade in Schiedam-Zuid. Het huisje dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger de vrouwen hun mannen en zoons uitzwaaiden als die uitvoeren naar zee.

Het kunstwerk is eigenlijk schilderij en sculptuur in 1. Het bestaat uit 12 5-hoekige vlakken. Op elk vlak is een oever geschilderd, gezien vanaf het water. Bezoekers mogen ermee dobbelen, hij hoopt zelf dat het flink kapot gaat! (het is een tijdelijk werk, en terplekke opgebouwd en zal er dus ook niet in zijn geheel uit kunnen.)

Tobias  maakte al eerder schilderijen op bijzondere vormen. Bijvoorbeeld op een zelfgebouwde halfpipe en andere skateramps waar hij met zijn skateboard overheen zoefde net als met zijn kwast! :  Tobias Lengkeek (a peek in the studio) – YouTube

 

lesidee: laat leerlingen 6 tekeningen/schilderingen maken rond 1 thema of letterlijk een onderwerp van 6 kanten tekenen. Plak ze op een doosje (eerst vlakken omtrekken, dan tekenen, dan plakken) of laat de tekeningen maken op een uitslag waar je een kubus van vouwt.

Elke dag dobbelen, elke dag een ander beeld.. Of een bouwwerk stapelen met de hele groep: steeds een nieuw kunstwerk!