Week #16: De Verwoeste Stad – Ossip Zadkine

14 mei 2019 | Begin de week met kunst

Bekijk samen het beeld: wat zie je allemaal? Vul elkaar aan. Praat over vormen, houding, materiaal enzovoorts. Is het groot of klein?

Beeldende Kunst – Beeldhouwkunst

Vraag
Wat is een monument? Dit is een oorlogsmonument, kan je dat zien? Ken je zelf een oorlogsmonument, en hoe ziet dat er uit? Vind je het belangrijk dat er monumenten geplaatst worden? Waarom wel of niet? Denk je dat kunst kan helpen om oorlog te voorkomen?

Antwoord & informatie
Een monument is een beeld ter nagedachtenis aan een bijzondere gebeurtenis, een belangrijk persoon of meerdere personen, zodat deze niet vergeten wordt of worden. Dit beeld is gemaakt door Ossip Zadkine voor de stad Rotterdam, en werd in 1953 onthuld (zie filmpje polygoonjournaal op Wikipedia pagina ‘de verwoeste stad’) Het beeld is gemaakt van brons. Je ziet een mensfiguur zonder hart:symbool voor de Stad die haar hart verloor tijdens de bombardementen in de 2e wereldoorlog. De handen zijn groot en opvallend en gaven het beeld o.a. de bijnaam ‘Jan met de handjes’. Op 4 mei worden er op veel plekken in Nederland bloemen gelegd bij oorlogsmonumenten.