Vereniging van de maand: Damster Stedelijk Harmonie Orkest

1 feb 2024 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer de muziekvereniging Damster Stedelijk Harmonie Orkest (DSHO) uit Appingedam!

Hallo Nienke, kun je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Nienke Verhoeven. Ik ben penningmeester bij DSHO en ik ben hier ook al 15 jaar spelend lid. Ik kom van oorsprong uit het Brabantse Uden. Ik ben op mijn 7e begonnen met blokfluit spelen. Daarna ben ik eerst klarinet gaan spelen, dit heb ik 4 jaar gedaan, en toen ben ik overgestapt op de saxofoon.

Toen ik met mijn ouders ben verhuisd naar het Noorden ging ik op zoek naar een muziekvereniging en kwam uit bij DSHO. Ik ben een keer gaan kijken en sindsdien speel ik daar saxofoon, met tussentijds een klein uitstapje op de klarinet.

Wat kun je vertellen over de vereniging zelf? 

Het Damster Stedelijk Harmonie Orkest is in 1890 opgericht en bestaat dus 134 jaar. Hiermee is DSHO één van de oudste muziekverenigingen van Groningen.
Destijds heette het DSHO het Damster Fanfare Corps en was ook de bezetting volgens het fanfare-model. Pas na de eeuwwisseling van 1900 vond een omzetting naar harmonie-bezetting plaats en ging het Damster Fanfare Corps verder onder de naam Damster Harmonie Orkest.

Na de Tweede Wereldoorlog ontving onze vereniging van het Stadsbestuur het predicaat ‘Stedelijk’. Dit vanwege de vele verdiensten voor en tijdens de oorlogsjaren. Vanaf dat moment zou de naam het Damster Stedelijk Harmonie Orkest worden.

DSHO is een concertband, dit houdt in dat we alleen ‘zittende’ concerten geven. We lopen niet meer op straat.
Het DSHO bestaat uit ongeveer 40 leden. De concertband is in 2023 Nederlands kampioen geworden in de 5e divisie tijdens de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen.
Naast de concertband heeft DSHO ook een gezamenlijk leerlingenorkest met het Slagwerkensemble Appingedam. Dit leerlingenorkest draagt de naam NeXt Generation. Hierin spelen zowel jeugdleden als volwassen leden.

Jaarlijks treden wij op in Appingedam. Bijvoorbeeld tijdens de dodenherdenking, Koningsdag, maar ook optredens bij de verzorgingshuizen. Ook tijdens kerst zijn wij in ensemblevorm te horen, bijvoorbeeld ons klarinetkwartet tijdens Dickens in Daam. Naast deze optredens hebben we ook nog diverse andere optredens, zoals bijvoorbeeld een jaarlijks optreden op het Waagplein in Groningen, een concert met een bijzonder thema, en eens in de vier jaar een Havenconcert in Appingedam in samenwerking met een bekende artiest.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?

De repetities zijn op maandagavond. Het leerlingenorkest repeteert van 18:30 – 19:15 en de concertband van 19.30 – 21:45 in het voormalig Fivelcollege aan Sikkel 3 in Delfzijl.

Zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om lid te kunnen worden?

Als je in de concertband mee wilt spelen is een aantal jaren speelervaring en les wel een vereiste. Mocht iemand nog geen ervaring hebben, dan kunnen er via de muziekvereniging lessen gevolgd worden en kan je al vrij snel meespelen in het leerlingenorkest.

Wat bieden jullie een nieuw lid? 

Wij bieden een wekelijkse repetitie en diverse optreedmomenten per jaar. Het repertoire dat wij spelen is vooral lichte muziek en filmmuziek, maar ook een goede mars, concertwerken en af en toe een klassieker werk komen aan de orde. Ook vinden wij het belangrijk dat er een gezellige sfeer heerst onderling. Daarom organiseren wij ook regelmatig leuke activiteiten naast het spelen, denk aan de jaarlijkse barbecue, een speurtocht, een spelletjesmiddag et cetera.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek? 

We zoeken vooral nog klarinettisten en fluitisten. Een hoboïst en/of een fagottist zijn ook een mooie toevoeging. Ook zijn allround slagwerkers/ percussionisten gewenst. Als iemand een koperinstrument bespeelt, of wil dit gaan bespelen, ook heel erg welkom!

Willen jullie iets bijzonders met ons delen? 

23 maart geven wij een concert met als thema ‘Filmmuziek’.

13 juli vindt ons Havenconcert ‘A night at the Park’ plaats.
Wie dit jaar de artiest is?? Dat gaan we nog niet verklappen!
Houd hiervoor onze website en/ of Facebookpagina in de gaten.

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar

Over 10 jaar zijn wij nog steeds een bloeiende en groeiende vereniging, die bekend staat als een gezellige vereniging. En hoe mooi zou het zijn dat we over 16 jaar onze 150 jarig jubileum mogen vieren!

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website.

Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand

Zomervakantie 2024

Zomervakantie 2024

Tijdens de zomervakantie is IVAK van maandag 22 juli tot maandag 2 september gesloten.   Een heel fijne vakantie toegewenst! 

Lees meer
langs de Mooie Muren van Stadskanaal

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

Helemaal in stijl vertrok de kersverse projectgroep Trots op je Thuis voor een street art excursie naar Stadskanaal, naar de 6 Mooie Muren van Stadskanaal. Doel: elkaar ontmoeten, beter leren kennen...

Lees meer
KIEK ONS Baaierm

KIEK ONS Baaierm

Bierum lijkt het einde van de wereld, maar voor ons, de jeugd in Bierum, is het juist het begin van de wereld en hier woont een heleboel leuke jeugd met allemaal verschillende interesses. Wij maken...

Lees meer