Samen sterk: Cultuurplatform Eemsdelta

4 feb 2022 | nieuws

Geschreven door Harry Koning, directeur van stichting IVAK

Er is in Nederland de laatste decennia veel gekort op cultuurbudgetten. Een doorn in het oog van vele kunstbeoefenaars en liefhebbers van kunst en cultuur. Vaak wordt gewezen naar de overheid, of lokaal naar de gemeenteraad of wethouder. Maar ligt dat aan de lokale wethouder of politiek? Ik denk het niet. Het ligt toch echt aan de culturele sector zelf, aan ons, aan u en mij. Zolang een wethouder kan korten op cultuurbudgetten zonder dat hij of zij daar politieke schade van heeft (door kiezers te verliezen), zal een wethouder dat blijven doen. Wanneer wij dat willen veranderen, moeten wij iedereen ervan overtuigen dat kunst en cultuur onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van de mens. Opmerkingen als ‘In landen om ons heen krijgen kunst en cultuur veel meer waardering’ of ‘Kunst en Cultuur zijn heel belangrijk’ hebben geen effect. Nederland loopt inderdaad ver achter bij Duitsland en België en onze regering heeft inderdaad weinig aandacht voor de kracht van kunst en cultuur. Maar dat zijn geen argumenten.

Wij moeten met goede, krachtige, aantoonbare, inhoudelijke en onderbouwde argumenten komen en deze steeds opnieuw herhalen. Professor Eric Scherder met Jan Vayne aan de vleugel zijn een begin. De culturele sector als geheel moet samen investeren in deze lobby. Dat is wat de sport ook doet en met groot succes.

We zullen ons moeten verenigen in plaats van allemaal via onze eigen clubjes te lobbyen en ons geld proberen binnen te halen. Dat vraagt om solidariteit en een gezamenlijke lobby. En laten we ons publiek, al die mensen die actief iedere week bezig zijn met kunst en cultuur, mobiliseren. Grote groepen mensen, daar is de politiek erg gevoelig voor. Dan zijn we geen linkse hobby meer maar opeens electoraat.

Dat kunnen we landelijk doen, provinciaal en natuurlijk ook lokaal. Binnenkort wordt er gestart met het vormen van een lokaal cultureel platform. VRIJDAG en IVAK slaan de handen ineen en bouwen verder aan het culturele netwerk in de gemeente Eemsdelta. 

Museum bezoeken, lid zijn van een koor of korps, dansles, zelf op een instrument spelen of genieten van de binnenstad van Appingedam. Allemaal vormen van kunstbeleving die essentieel zijn voor je ontwikkeling, voor je ontspanning en voor je identiteit. Via cultuurplatform Eemsdelta kunnen we onze stem laten horen, kunnen we laten zien hoeveel mensen met kunst en cultuur bezig zijn en samen met de gemeente bouwen aan een mooie culturele infrastructuur die voor iedereen toegankelijk is.

Meer berichten in: nieuws

logo Grenzeloos heeft een naam

logo Grenzeloos heeft een naam

Pssst, moet je horen! IK HEB EEN NAAM! EN HIJ IS MOOOOIIII! Ik ben echt zo ontzettend blij en trots! En weet je? Meer dan 150 mensen hebben speciaal voor mij nagedacht over een naam voor mij. Als...

Lees meer
terugblik op Erfenis van de Stilte

terugblik op Erfenis van de Stilte

Theatermaker Afra Rijkhoff blikt terug op de voorstelling Erfenis van de Stilte. “Wat was dit een goede eerste pilot. Beter dan we ooit hadden mogen hopen! Onze spelersgroep was echt een ontzettende...

Lees meer