Ontdek Eemsdelta: Paviljoen Coop Himmeblau

2 jan 2023 | nieuws

Foto: David Woltinge

Ontdek Eemsdelta is een maandelijkse blog over kunst in de openbare en cultureel erfgoed in deze gemeente.

Wat staat daar op de dijk?

Rijd of loop je in Delfzijl richting de dijk dan is een bijzonder kunstwerk van roodbruin staal niet te missen. Op drie poten staat een kubusvorm, waarvan een van de wanden lijkt losgewaaid. Zijn stroken staal een soort vliegend dak?

Via een loopbrug kom je erin en merk je dat vloeren en wanden niet haaks op elkaar staan.
Dat is niet voor niets: de Oostenrijkse architectengroep Coop Himmelb(l)au wil er de verwarring en onzekerheid in de samenleving mee uitdrukken. De stijl waarin deze architecten werken heet deconstructivisme, een bouwstijl die eind jaren ’80 ontstond. Dit kunstwerk, met de naam Video Clip Folly (1990) is daar een duidelijk voorbeeld van: alles is schots en scheef en ziet er chaotisch en gefragmenteerd uit. Hier vind je meer informatie.

Wie in Groningen vanuit het station naar de binnenstad loopt, komt nog een bouwwerk van deze architectengroep tegen: een van de paviljoens van het Groninger Museum is ook van Coop Himmelb(l)au. Herken je de overeenkomsten?

Meer berichten in: nieuws

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

Helemaal in stijl vertrok de kersverse projectgroep Trots op je Thuis voor een street art excursie naar Stadskanaal, naar de 6 Mooie Muren van Stadskanaal. Doel: elkaar ontmoeten, beter leren kennen...

Lees meer
KIEK ONS Baaierm

KIEK ONS Baaierm

Bierum lijkt het einde van de wereld, maar voor ons, de jeugd in Bierum, is het juist het begin van de wereld en hier woont een heleboel leuke jeugd met allemaal verschillende interesses. Wij maken...

Lees meer