Kunst- en cultuurparticipatie in zorg en welzijn

15 jun 2022 | nieuws

Foto door: Sander van der Bij

Uit de bubbel

Blog geschreven door: Ada Tolboom – coördinator kunst in sociaal domein & cultuurgastje bij IVAK

Sinds een aantal maanden loop ik elke ochtend, het liefst minimaal 7,5 kilometer, maar dat lukt niet altijd, vanwege afspraken die ik heb. Maar deze dag lukte het wel, ik had me namelijk ergens voor opgegeven, waardoor mijn werkdag pas begon om half 10. Dus na een mooie, ontspannen wandeling door de natuur, stapte ik in mijn auto, op weg naar Groningen. Op weg naar de inspiratiedag over kunst- en cultuurparticipatie in zorg en welzijn georganiseerd door het Kultuurloket samen met het Zorg Innovatie Forum, midden in het centrum van Groningen.  
 
Tal van prachtige voorbeelden kwamen voorbij. Bijvoorbeeld Dansen op Recept, waarbij mensen met Parkinson samen met professionals een ontroerende voorstelling op toneel maken. Of Embrace NL die nieuwe herinneringen maakt bij mensen met dementie door samen muziek te maken. Of Arts In Health – musici die de wereld naar het ziekenhuis brengen door muziek te spelen bij het bed, waardoor de patiënten even niet meer ziek zijn. Of… of… er zijn nog zoveel meer mooie voorbeelden. Nog eentje dan. Bad Ad-daar waar alle nieuwkomers welkom zijn, waar de deur altijd openstaat en je je talent mag ontdekken. Of gewoon mag doen wat je leuk vindt.   
 
Sommige filmpjes die we te zien kregen, zijn ontroerend mooi, waardoor ik soms zelfs stiekem een traantje heb weggeveegd. Heel fijn, dat ik weer heb ervaren wat de impact en waarde is van het beleven, maken en doen van kunst en cultuur. Je voelt je fijner, je voelt je beter, je ontmoet, je vergeet even dat je een patiënt bent, je bent niet meer eenzaam, want je ziet jezelf en je mag zijn. En niet alleen voor even, het verandert je leven blijvend positief.   

Eén van de laatste gasten van deze inspiratiedag deed een oproep: “Laten we uit onze bubbels komen, onze bubbels van werkdruk, werkomgeving, van druk, druk, geen tijd voor!”  
Dus: “Hup, uit die bubbel.” Laten we elkaar op zoeken, ontmoeten en samen nog meer mooie projecten en activiteiten opzetten met en voor de inwoners van gemeente Eemsdelta. Wij beginnen 28 juni, want dan ondertekenen stichting Cadanz Welzijn en stichting IVAK een samenwerkingsovereenkomst. 
 
Tot gauw!

Meer berichten in: nieuws

logo Grenzeloos heeft een naam

logo Grenzeloos heeft een naam

Pssst, moet je horen! IK HEB EEN NAAM! EN HIJ IS MOOOOIIII! Ik ben echt zo ontzettend blij en trots! En weet je? Meer dan 150 mensen hebben speciaal voor mij nagedacht over een naam voor mij. Als...

Lees meer
terugblik op Erfenis van de Stilte

terugblik op Erfenis van de Stilte

Theatermaker Afra Rijkhoff blikt terug op de voorstelling Erfenis van de Stilte. “Wat was dit een goede eerste pilot. Beter dan we ooit hadden mogen hopen! Onze spelersgroep was echt een ontzettende...

Lees meer