Even voorstellen: het IVAK-bestuur – Gerdie Klaassen

15 jun 2022 | Nieuws

IVAK is een stichting en zoals iedere stichting heeft ook IVAK een bestuur. In deze rubriek stellen onze bestuursleden zich aan de hand van een aantal vragen voor: wie zijn ze en wat drijft hen om bestuurslid te worden?

Deze keer bestuurslid Gerdie Klaassen:

Hallo Gerdie, kun je kort iets zeggen over jouw achtergrond?

Alweer in de vorige eeuw studeerde ik aan wat nu de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) afdeling theater is. Dat was toen de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar (ja, met een k). In de jaren 90 werkte ik bij het IVAK als docent en consulent theater en literatuur, als regisseur en programmeur voor kindertheater. Intussen zat ik in de landelijk Raad voor Cultuur en adviseerde de Rijksoverheid over de invoering van Cultuureducatie op de Basisschool. Rond 2000 vroeg de provincie Groningen mij een provinciaal bureau voor Cultuureducatie op te richten, dat werd KunstStation C. En nu als gepensioneerde ben ik o.a. nog actief als bestuurder, zoals bij IVAK; als adviseur zoals bij de Kunstraad Groningen en als extern lid van de examencommissie K&E (Kunst & Educatie) bij NHL Stenden.

Hoe ben je in het bestuur van IVAK gekomen?

Toen het oorspronkelijke bloeiende IVAK beëindigd werd, heb ik dat ervaren als een groot verlies. Toen ik 5 jaar geleden voor het nieuwe bestuur van IVAK werd gevraagd, heb ik me dan ook direct bestuurlijk ingezet voor IVAK nieuwe stijl. In welke structuur dan ook, kunst en cultuur moest voor mij zijn plek behouden!

Wat is jouw motivatie om je in te zetten voor kunst en cultuur?

Belangrijk is en blijft dat kinderen in het noorden van Groningen kennis maken met kunst, cultuur en erfgoed en dat wat er niet is, naar hen toekomt. Hierdoor kunnen ze hun eigen talent ontdekken en ontwikkelen en mijn overtuiging is dat dit hen tot een completer mens maakt.

Waarom is IVAK zo belangrijk voor de gemeente Eemsdelta?

Juist de aanjaagfunctie, het boven water krijgen van de vraag van onderwijs en inwoners van de gemeente en het bij elkaar brengen van de vraag en het aanbod zijn erg belangrijk. Ook het kennen van het veld en het hebben van een groot netwerk, als ook het weten waar welke expertise en kwaliteit te halen is, is een belangrijke functie. Dat doet IVAK heel dynamisch!

Doe je zelf ook iets aan kunst en cultuur?

Nu alleen passief, zoals het gaan naar theater, tentoonstellingen en concerten. En het organiseren van activiteiten op dit gebied.

Dank je wel voor dit interview. Aan wie geef je het stokje door?

Aan penningmeester Otto Albeda.

Meer berichten in: Nieuws

Help, ik ben mijn naam kwijt!

Help, ik ben mijn naam kwijt!

“Wie ik ben? Ik ben het logo van het project Grenzeloos. Ik ben gemaakt door Melanie, zij werkt in het atelier van Cosis in Appingedam. Ik ben leuk, vrolijk, grappig, cool, maar ook heel stoer en...

Lees meer