Cultuur jij ook?

8 nov 2022 | nieuws

Geschreven door Ada Tolboom (projectleider in sociaal domein bij IVAK) 
 
Een veel gestelde vraag als je mensen ontmoet is: “Sport jij ook?” Stel je antwoord is “Nee”, dan komt de vervolgvraag: “Of heb je andere hobby’s?” Op deze tweede vraag kun je heel breed antwoord geven: “Ja, ik doe een cursus fotografie.” Of: “Ik doe aan theater.” Of: “Ik hou van knutselen.” Of: “Ik schilder.” Er bestaat niet, zoals voor sport, een vergelijkbare vraag dat alles dekt, tenminste ik weet ‘m niet. Ik wil daarom graag een nieuwe vraag introduceren, het is dan misschien niet helemaal correct Nederlands, maar toch bekt deze vraag best wel lekker: “Cultuur jij ook?” 

Vorige week was ik bij een netwerkbijeenkomst voor cultuurcoaches, op de agenda stond het onderwerp Jeugdfonds Sport & Cultuur én armoede. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de stichting Kunst & Cultuur in Assen. We merken allemaal dat prijzen omhooggaan, de boodschappen, gas & licht, brandstof, alles wordt duurder. Sommige verenigingen zijn om diezelfde reden ook al genoodzaakt om hun lidmaatschap te verhogen. Met als gevolg dat er al mensen moeten stoppen met die zó belangrijke hobby’s. Dat is gewoon zonde. En gelukkig hoeft het niet! 

Het hoeft niet, want we hebben het landelijke Jeugdfonds Sport & Cultuur. Hier liggen zoveel kansen en mogelijkheden. Dit fonds betaalt voor een heel jaar de sport- en cultuurlessen voor kinderen tot 18 jaar. Het is zeker de moeite waard om uit te zoeken of dit steuntje in de rug ook voor jullie situatie, jouw kind, geldt. Zodat, als ik dan je kind ontmoet en ik stel deze fantastische, nieuwe vraag “Cultuur jij ook?”, hij/zij antwoordt met: “Jaaaaa!!!” 
 
Voor meer informatie over het Jeugdfonds Sport & Cultuur, ga naar hun website.

Of je neemt contact met ons op, want naast dit landelijke fonds hebben wij bij IVAK ook nog het zogenoemde PCB (Persoonlijk Cultuur Budget) en het Instrumentenfonds. Deze drie fondsen/budgetten kan je combineren. Nog meer redenen om contact met ons op te nemen via cultuur@ivak.net . Je mag ons natuurlijk ook bellen. Gewoon doen.

Meer berichten in: nieuws