Week # 26: Erfgoed: Standbeelden

21 jun 2020 | Begin de week met kunst

 

 

 

 

Intro: Bekijk het filmpje. In veel plaatsen over de hele wereld zijn standbeelden omvergetrokken of is er verf overheen gegooid. Het gaat om standbeelden van mensen die bijvoorbeeld rijk geworden zijn met slavenhandel of die meededen aan oorlogen in koloniën in Azië en Amerika.

Vraag: Staan er bij jou in de buurt ook standbeelden? Weet je van wie?

Vervolgvraag: Ooit vonden mensen het belangrijk om iemand te eren met een standbeeld. Nu zijn we het soms niet meer eens met wat ze deden, bijvoorbeeld omdat we het racistisch vinden. Wat vind je ervan als zo’n standbeeld omver wordt getrokken en (soms) in het water wordt gekieperd? En wat als het door een heel beroemde beeldhouwer is gemaakt?

Antwoord/uitleg: Het omvertrekken en  bekladden van standbeelden begon met de wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties na de dood van de amerikaan George Floyd als gevolg van politie-optreden. De meningen verschillen over deze acties. Sommige mensen vinden dat de beelden weg moeten, anderen dat de beelden iets laten zien uit de geschiedenis en dat je de geschiedenis niet weg kunt poetsen. Je zou er een bordje met uitleg bij kunnen zetten. Of je kunt de beelden ook naar een museum verplaatsen.