Week #28 muziek – filmmuziek  

7 jul 2023 | Begin de week met kunst

 Intro
Kijk naar de muziek die hoort bij The Lion King, eerst van 0:40 – ca. 2:10
Je ziet een concert waar de filmmuziek live wordt gespeeld door een groot orkest plus een Afrikaanse band met zangers.

Vraag 
Wat is het verschil tussen een film kijken (en ondertussen de muziek horen) en naar deze muziek luisteren terwijl je de film NIET ziet?
Kijk je vooral naar de musici en zangers? Zie je de filmbeelden in je hoofd? Of is er geen verschil?

Antwoord & informatie  
In filmmuziek (maar ook voor games!) wordt vaak een heel groot orkest gebruikt (met violen, fluiten, trompettenen, slagwerk als grote pauken). Hier doet ook een Afrikaanse band met zangers mee. Al met al staan er zeker 100 mensen op het podium. Heb je het koor ook gezien?

Componist Hans Zimmer wilde voor de ideale filmmuziek zowel een groot koor en orkest als een Afrikaanse band gebruiken, en niet alleen los van elkaar maar ook samen.
Het verhaal van De Leeuwenkoning speelt zich nl. af op de Afrikaanse savanne, waar de koning der dieren, de leeuw, heer en meester is. Daarom zit deze muziek vol met Afrikaanse invloeden.

Als je nog wat verder kijkt en luistert: let op het verschil tussen het klassieke orkest en de band. Kijk naar de verschillen in kleding, in zitten of staan, uit het hoofd spelen en zingen of bladmuziek gebruiken, dansend bewegen of stil zitten.