Bekijk het filmpje vanaf minuut 8.30 tot het einde.
Vraag:
Je zag het Roder Jongenskoor dat een stuk zong van een bekende klassieke componist. Weet je welke componist? En weet je waarom dat muziekstuk in deze tijd heel vaak wordt uitgevoerd in Nederland? Zou je zelf in zo’n koor willen zingen?
Het muziekstuk hoort bij Goede Vrijdag en Pasen, een feest dat veel mensen binnenkort gaan vieren. Het is een christelijk feest, weet je wat het feest betekent? Vind je het belangrijk om dat te weten, of denk je gewoon: lekker paasvakantie en chocola eten!
Voordat het christendom in Nederland ontstond werd er in Nederland al een lentefeest gevierd. Dat lentefeest en het paasfeest worden nu eigenlijk samen gevierd. Waaraan merk je dat Pasen behalve een christelijk feest ook een lentefeest is?
Antwoord/Achtergrond informatie:
Het muziekstuk is een koraal uit de Mattheus-passion van J.S. Bach. In de weken voor Pasen wordt dit stuk in bijna elke gemeente wel één of meer keren uitgevoerd. In de christelijke kerken wordt met Pasen de dood en opstanding van Jezus herdacht. De kruisiging van Jezus gebeurde op een vrijdag waarop de Joodse bevolking Pesach vierde, vandaar de naam. Jezus was trouwens volgens de Koran ook een islamitische profeet. Toen de christelijke kerk ontstond vond men het wel slim om aan te sluiten bij bestaande feesten, vandaar de link met het voorjaarsfeest. Met eitjes, jonge haasjes, kuikentjes, paasvuren en veel bloemen.