In the spotlight

Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt!

Wist je dat IVAK intermediair is voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur in de gemeente Eemsdelta? Dit fonds biedt kinderen en jongeren die graag willen dansen, muziek maken, toneelspelen of die andere cultuurlessen willen volgen, maar waar thuis onvoldoende geld is voor lessen of een instrument, de mogelijkheid om toch mee te doen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur geeft deze kinderen een financieel steuntje in de rug.

Als ouder kun je deze bijdrage niet zelf aanvragen; dit kun je doen via onze intermediair. De intermediair dient in overleg met jou een aanvraag in. Kijk voor meer informatie over het fonds op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Wil je een aanvraag indienen, of wil je weten of jouw kind in aanmerking komt voor het fonds? Neem dan contact op met onze intermediair Carin Brenninkmeijer via cultuur@ivak.net

Schrijf je nu in voor naschoolse activiteiten!

Halverwege januari gaat er weer een nieuwe serie naschoolse activiteiten van start op 13 basisscholen in Eemsdelta. Leerlingen hebben eind november via hun school een boekje meegekregen met het overzicht van activiteiten en kunnen zich vervolgens hiervoor inschrijven toten met maandag12 december via de IVAK-website.

IVAK heeft samen met Cadanz Welzijn, de Jonge Onderzoekers en Lijvkinderyoga een programma samengesteld waaraan alle leerlingen in Eemsdelta kunnen deelnemen, ongeacht de school waar ze zelf naar toe gaan.

In oktober en november werden er op 11 scholen en Kindcentra gedurende vier weken 23 workshops aangeboden; in januari en februari zullen dit 46 workshops zijn op 13 verschillende scholen.

In het eerste blok in het schooljaar 2022 – 2023 waren er ongeveer 130 kinderen die deelnamen. De scholen en leerlingen moesten nog even wennen aan de post-corona-periode waarin ze weer bij alle workshops op alle scholen terecht kunnen (en niet alleen hun eigen school), dus we verwachten dat het uitgebreide aanbod in 2023 nog veel meer deelnemers zal aantrekken.

De reacties van zowel leerlingen als scholen zijn tot nu toe in ieder geval heel positief: “erg leuk”, “heel goed”, “ook veel enthousiasme bij ouders”.

Benieuwd naar het aanbod of wil je je graag inschrijven? Klik dan hier!

Opwierde – kunstproject met 40.000 foto’s

Deel 1 Kunstproject in Opwierde, wijk in Appingedam (gemeente Eemsdelta) 
 
“Er gebeurt iets spannends in je wijk. Er wordt geschiedenis geschreven. Een hele wijk gaat over de kop. Dan probeer je dat een beetje vast te leggen,” vertelt Kenny Buitendam. Kenny is fotograaf en initiatiefnemer van dit kunstproject in ontwikkeling.  
 
Als je voor het eerst in deze wijk komt, ziet het eruit als een prachtige nieuwbouwwijk, waar natuurlijk nog heel veel wordt gebouwd. Dat is maar een klein stukje van dat wat de bewoners van Opwierde mee hebben gemaakt of nog steeds meemaken. “Ja, tot aan de voordeur. En wat er achter de voordeur gebeurt, daar krijg je niks van mee. Voor sommige is het nog steeds een strijd. Dikke drama’s. Ik heb veel gehoord, heel veel leuke dingen, maar ook veel verdrietige dingen!” geeft Kenny aan. 

Bij het zien van de foto’s is het nog altijd even slikken voor zijn vrouw Gezina. “Ons huis is maar 1 meter 20 opgeschoven,” vertelt Kenny. Dat geldt niet voor iedereen. “Er zijn huisnummers verdwenen, straten hebben huizen erbij, subnummers erbij, straten zijn verlegd. Er zijn wel eens discussies met de pakketbezorgers: Ja, maar, de tomtom … ” Die werkt hier dus niet goed. 
 
Vanaf 2019 tot nu heeft Kenny ruim 40.000 foto’s gemaakt. Vijf tot zes dagen per week is hij door weer en wind op pad. Hij legt alles vast van de sloop tot aan de nieuwbouw in zijn wijk, waar hij al 20 jaar woont. “Ik heb foto’s van mensen die kijken naar de sloop en de opbouw van hun huis. De foto’s vertellen het verhaal en laten de emoties zien. Ik was ook een keer bij een huis aan het kijken en de sloper riep mij bij zich. Er was geschreven en getekend op de muren. Je kon de hele geschiedenis van het huis en haar bewoners zien.” 

“Ik ben er al jaren mee bezig, zonder dat ik weet wat ik ermee wil. Ik heb al gedacht aan een boek voor deze wijk. Maar hoe begin je, wat zet je erin? Ik wil er heel graag iets mee, ook voor de mensen. Dat je kan zien, dat hier heel wat gebeurd is, dat een wijk is weggevaagd, voor een nieuwe wijk. Allemaal door het gaswinningsgebeuren! Er wordt geschiedenis geschreven, dat eigenlijk nog nergens naar buiten is gekomen. Iedereen heeft het wel over sloop-nieuwbouw, maar niet over de omvang. Het zal toch wel 1 van de grootste projecten van Noord-Nederland zijn. De meest ingrijpende ook.” 

Samen met Kenny gaan de organisaties Cadanz Welzijn en IVAK nadenken over hoe we hier een mooi participatie- en kunstproject van kunnen maken, waarbij het perspectief van de bewoners het uitgangspunt is. Misschien heb je ideeën of suggesties voor dit project? Of wil je graag een rol spelen in de totstandkoming van dit project? Mail die dan naar ada@ivak.net

Foto: Kenny Buitendam

IVAK Academy: Training Samen Slim Deelnemers Werven

IVAK organiseerde op woensdag 9 en 30 november in samenwerking met KultuurLoket via de IVAK Academy de training Samen Slim Deelnemers Werven voor de culturele verenigingen van Eemsdelta.

Tijdens deze training leerden de aanwezige verenigingen de structuur van hun verenigingen in kaart te brengen. Ook kregen zij een verfrissende kijk op het werven van deelnemers, dit kunnen zowel leden als cursisten zijn. Zo werd er onder andere gekeken of het huidige aanbod aansluit op de wensen van de deelnemers en of de focus ligt op de juiste doelgroep. Tijdens de tweede avond presenteerden de verenigingen hun toekomstvisie en gingen zij aan de slag met hun plannen.

De training werd gegeven door Jenny van der Klok en Isolde van Meerwijk. Begin 2023 zal deze training nogmaals aangeboden worden, om zo meer verenigingen de kans te bieden hier aan deel te nemen.

Wil jij op de hoogte blijven van de IVAK Academy bijeenkomsten? Houd dan deze pagina in de gaten.

Deze training werd via IVAK aangeboden door KultuurLoket en gemeente Eemsdelta.

Training: voor de klas in het speciaal onderwijs

Ben jij als gastdocent regelmatig op scholen te vinden? En zou jij (vaker) willen werken met of in het speciaal onderwijs? Meld je dan aan voor het nascholingstraject dat K&C januari 2023 start!

In de training ‘Voor de klas in het s(b)o’ ontdek je hoe het speciaal onderwijs is opgebouwd. Je ontwerpt ook een lessenserie die je tijdens een korte stage in de praktijk brengt. De training wordt betaald vanuit de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen en is voor jou gratis. Aanmelden kan tot en met 11 december 2022. Neem voor meer informatie contact op met Marieke Satter of Geke Slagman of kijk op de website van K&C.