Week #47 Erfgoed: Stoom en TV

20 nov 2022 | Begin de week met kunst

Intro

Bekijk het filmpje.

Vraag

Ken je dit liedje? Het liedje is al meer dan vijftig jaar geleden gemaakt voor de animatieserie De Fabeltjeskrant die iedere avond op tv was. Kun je aan de mensen in de zaal zien dat het al lang geleden is dat deze opname werd gemaakt? Hoe dan?

Vervolgvraag

We weten natuurlijk allemaal dat Sinterklaas weer in het land is, al kwam hij deze keer niet met de stoomboot uit Spanje. Er was iets misgegaan met de machines van de boot, precies waar de gebroeders Bever uit het filmpje al bang voor waren. Ken je behalve stoomboten nog andere dingen die gebruik maakten van stoommachines? Heb je wel eens een werkende stoommachine gezien? Waar?

Antwoorden

De stoommachine is al eerder uitgevonden, maar James Watt verbeterde hem rond 1760. Daarna werd de machine overal voor gebruikt: in stoomschepen, fabrieken, brandspuiten, treinen, stoomgemalen, in landbouwwerktuigen en nog veel meer. Sommige musea hebben nog (werkende) stoommachines. De bekendste is het Ir. Woudagemaal in Lemmer, Unesco-werelderfgoed dat als het nodig is nog steeds gebruikt wordt om Friesland droog te houden. Voor de oudere leerlingen staan op Schooltv en Klokhuis filmpjes met een uitleg over de werking van stoommachines. Er worden ook speelgoed-stoommachines gemaakt, misschien heeft één van de leerlingen die wel thuis en mag het machientje een keer mee naar school?